Wysłany: 2008-01-25, 00:17 Wojewódzki protest przeciwko wysokim cenom paliw.
Witam serdecznie
Nazywam się Jasiński Łukasz i jestem organizatorem protestu przeciwko wysokim cenom paliw jaki odbył się w Brzegu. Cała Polska dowiedziała się o naszej akcji. Po nas takie Akcje zostały zorganizowane jeszcze w wielu innych miastach. Dlatego organizuję protest który odbędzie się we wszystkich miastach naszego województwa jednocześnie. Ceny w województwie Opolskim należą do najwyższych w kraju. Tylko nasze działania mogą spowodować obniżkę tych cen. W sąsiednich województwach ceny są niższe nawet o 30 gr na litrze.
Wielu ekspertów z dziedziny paliw wypowiedziało się ciepło o naszych protestach, mówili że mają One sens. Zgrajmy się jeszcze raz i w jednym dniu zablokujmy wszystkie stacje paliw w województwie.
Wstępnie ogłaszam, że protest odbędzie się dnia 9 lutego 2008 (sobota) roku o godzinie 14:00
Poszukuję odpowiedzialnych osób które zorganizują kierowców w waszym mieście. Proszę zatem o kontakt osób które będą w stanie pomóc mi w organizacji protestu. Chodzi mi głównie o osoby które potrafią zorganizować coś w swojej miejscowości. Musicie pamiętać że protest będzie nagłośniony na całą Polskę i wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.
1. Akcja ma na celu zobrazowanie wysokich cen paliw na Opolszczyźnie.
2. W Akcji uczestniczą kierowcy którzy podjeżdżają do dystrybutorów i tankują minimalną ilość paliwa. Przy okazji myją szyby, powolnym krokiem udają się do kasy i płacą należną kwotę drobnymi pieniędzmi. Po wykonaniu czynności udajemy się na koniec kolejki i ponawiamy procedurę.
3. Każde miasto przeprowadza zbiórkę w wyznaczonym miejscu. Tam auta rozdzielane są na poszczególne stacje na które się udają po wydaniu dyspozycji.
4. W pierwszej kolejności blokowane muszą być stacje sieciowe ( Orlen, BP, Stell, Bliska, Statoil itd.) Jeżeli ilość aut na to pozwala blokowane są również stacje prywatne.
5. Na jednej stacji musi być minimalnie 15 pojazdów.
6. Osoby biorące udział w akcji mają całkowity zakaz spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu na terenie stacji paliw.
7. Osoby biorące udział w akcji zachowują się w sposób kulturalny, nie wdają się w awantury oraz ich nie prowokują.
8. Nie krzyczymy i nie wdajemy się w dyskusje z pracownikami (nawet jeśli zostaniemy obrażeni, nie zniżajmy się do tego samego poziomu! krzykiem i bluzgami niczego nie zdziałamy)
9. Osoby które nie są kierowcami powinny pozostać w pojeździe, ewentualnie mogą pomóc w myciu szyb. Osoby te nie powinny robić sztucznego tłumu, w tłumie możemy być posądzeni np. o kradzieże.
10. Nie robimy zbędnych zakupów na stacjach paliw, naszym celem jest jedynie tankowanie a nie nabijanie kas pieniędzmi ze zbędnych zakupów.
11. W każdym mieście wyznaczona będzie osoba dbająca o porządek i uczestnicy akcji mają obowiązek stosowania się do uwag i zaleceń tej osoby.
12. Pracownik stacji paliw nie jest winny wysokim cenom więc traktujmy go w sposób należyty i kulturalny.
Regulamin ten utworzony został po długich analizach błędów popełnionych przez nas we wcześniejszym proteście. Chcemy aby tym razem wszystko było jak należy.
Fajna sprawa z tym protestem, ja sie dolanczam i powiadomie znajomych
pozdrowienia )))
yasiu Gość
Wysłany: 2008-02-01, 17:48
Jak się dowiedziałem po naszych protestach i na wieść o proteście wojewódzkim Wojewoda Opolski zrobił badanie rynku paliw w Polsce. Jak się okazało Opole jest na niechlubnym 3 miejscu w Polsce pod względem wysokości cen paliw. Także mamy po co protestować.
Sieć Orlen natomiast rozesłała informacje o proteście po wszystkich swoich stacjach z informacjami o tym jak pracownicy mają się zachowywać. Niestety treść jeszcze nie jest mi znana ale wkrótce ją poznam.
Akcję będą wspierać:
- TVP
- TVN24
- Radio Opole
- Radio Plus
- Gazeta Wyborcza
- NTO
- 24opole.pl
- Onet.pl
- interia.pl
- wp.pl
i wszystkie lokalne media województwa Opolskiego
Otrzymuję wiele telefonów od różnego rodzaju mediów i wszyscy nas popierają. Ciągle czekam na jakąś osobę która zechce koordynować akcję w Głuchołazach. Numer telefonu jak inne kontakty w pierwszym poście.
Ponawiamy akcję,odbędzie się ona dnia 24.05.2008 (sobota) o godzinie 11,zasady te same,zbiórka prawdopodobnie na parkingu stacji PKP w głuchołazach (jeszcze zostanie potwierdzone). Zapraszam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum