Wysłany: 2006-08-27, 09:42 Osobowe przejscie kolejowe z Czechami??????!!!!!!!!!!!!!!!!
W nto (Nowa Trybuna Opolska) z dnia 18 sierpnia znajdujemy informacje że "nie ma żadnych technicznych przeszkód, żeby uruchomić kolejowe przejscie graniczne do Czech na dworcu kolejowym w Głuchołazach. Minister infrastruktury poinformował właśnie marszałka, że zakończyły się uzgodnienia dyplomatyczne i przejście może ruszać. Teraz wszystko zależy od czeskich kolei i od tego, jak szybko zaczną wpuszczać polskich podróżnych do swojego pociągu." cytowane z nto.
O sprawie międzynarodowego, kolejowego przejścia granicznego w Głuchołazach słychać od prawie 15 lat. Temat wypływa praktycznie co roku, być może w tym roku sprawa zostanie sfinalizowana i przejście w końcu ruszy. Moim zdaniem jednak jest to kilkanaście lat za późno...
To fakt że sprawa jest realizowana zbyt późno!!!!!!!
Zastanawiam się czy gdy ruszy przejście kolejowe PKP Przewozy Regionalne przywróci połączenia Nysa -> Głuchołazy??????
Na to chyba przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać !!!!!?????
_________________ Pozdrowionka od Agenta
bratek12 Gość
Wysłany: 2006-09-02, 01:05
ja wiem że jezdzi pociąg z czech do starej stacji kolejowej ale tam nikt nie wysiada ja mysle ze czesi wynajmojom teren starej stacji i kozystaja z zwrotnic pociong jezdzi 4 razy lob wiencej na dobe i jadonc do polkski obok dworca PKS jedzie na starom stacje a wraca innom drogom w strone prudnika prawdopadobnie jezdzi do jesennika bo widzialam z boku na wagonie tabliczke na ktorej bylo wymienione kilka miejscowosci
Tak to prawda pociąg jeździ kilka razy dziennie, zatrzymuje się na stacji Głuchołazy i ma kilku minutowy postój, ale nikt nie może do niego wsiąść ani wysiąść.
Już niedługo prawdopodobnie się to zmieni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum