Wysłany: 2007-12-19, 11:38 Niegospodarność i olewanie przez PKP naszego miasta-PETYCJA?
Mieszkam obecnie we Wrocławiu-na weekend zaplanowałem sobie podróż do mich rodzinnych Głuchołaz pociągiem, bo do autobusu nie wezmę roweru, ani psa. Wpisuję w wyszukiwarce PKP, sobota godz. 11:00 Wrocław>Głuchołazy, kolej podmiejska i oto co widzę:
odj 14:46
przyj 18:50
czas przejazdu 4:04
cena za bilet w klasie drugiej 19,50 zł
To w zasadzie jedyne połączenie najbliższego dużego miasta z naszymi Głuchołazami.
W weekend są jeszcze dwa inne połączenia, ale jakoś nie mam ochoty czekać 7godzin z bezdomnymi na dworcu w Opolu. Oto link z tego wyszukiwania
Dlatego te weekendowe połączenia odpadają-nie mam zamiaru tracić pół soboty, aby dojechać pod sam wieczór i zostać tam do niedzieli, aby powrócić tymi pociągami . Średnia prędkości takiego połączenia to jakieś 20km/h ,więc dokładnie tyle samo ile miałem jadąc ostatnio z Głuchołaz do Wrocławia na rowerze (średnia z mojego licznika to 21km/h z sakwami i gitarą na plecach).
Jeśli chciałbym pojechać natomiast w tygodniu to podróż ta trwała by 23 godziny, czyli jakieś 4km/h. I pomyśleć, że takie rzeczy dzieją się w XXI wieku-dokładnie 100 lat temu było o niebo lepiej. Dlatego sram na ten chory kraj i całe szczęście, że już nie będzie granic, wolałbym, aby nasze miasto należało do Czech, wtedy pewnie większość młodych ludzi by nie uciekła na wyspy w poszukiwaniu pracy, ani nie demolowała naszego kiedyś-pięknego miasta.
Sam nie wiem po co te pociągi kursują-to oczywista strata pieniędzy spółki PKP, zresztą jeszcze ani razu nie widziałem, aby w polskim pociągu siedziało więcej jak 5 osób na raz, podczas gdy czeskie często są zapełnione.
petros69 Gość
Wysłany: 2007-12-31, 15:19
masz rację to tragedia jechaś taki kawałek tak długo chyba faktycznie lepiej rowerem,a kolej ??jak zwykle ma nas pasażerów w d....e,dla nich liczy się rętownosc i wozenie powietrza tylko że za pare lat skończy sie ich monopol i zobaczymy co wtedy!??
jurecki Gość
Wysłany: 2008-01-27, 21:50 piekielna droga
kto ma auto i ma zamiar się go pozbyć to niech przejedze drogą na osiedle Pasterówka Mieszkaniec
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum