FAQFAQ   FAQSzukaj   FAQUżytkownicy   FAQGrupy   FAQRejestracja   FAQProfil   FAQZaloguj 
FAQZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Grzesiek
2006-09-12, 20:23
Pseudo sportowe obiekty naszego miasta...
Autor Wiadomość
Grzesiek 

Wysłany: 2006-11-05, 20:48   

Witamy Pana Burmistrza,
Propozycje godne uwagi ale…
Czy teren muszli koncertowej lub parking przy hali sportowej będzie w stanie pomieścić odpowiednią ilość ludzi ? Byłem na tegorocznych dożynkach i prawdę mówiąc było strasznie „ciasno”, to samo na obchodach Dni Głuchołaz. Owszem na małe imprezy gdzie frekwencja jest mała te tereny są idealne pod względem położenia i wielkości ale czy muszla koncertowa jest w stanie obsłużyć Dni Głuchołaz ? Nie wiem dokładnie jaka jest wielkość parkingu przy hali sportowej ale wątpię, żeby była porównywalna ze stadionem – stadion to nie tylko murawa boiska ale również trybuny oraz spory teren przy wejściu na stadion.
Prawdę mówiąc nie widzę terenu, który mógłby zastąpić stadion, choć może jednak…
Teren za nową siedzibą policji, nie wiem jaki jest obecny status tego gruntu bo swojego czasu było głośno o planach budowania tam jakiegoś sporego supermarketu ale czy nie warto pomyśleć o zagospodarowaniu tego terenu dla celu większych imprez organizowanych w Głuchołazach ? Oczywiście budowa tam supermarketu czy hali handlowej to pieniążki dla gminy ale teren sprzedać zawsze można w innym terminie (im później tym więcej gmina zyska). Lokalizacja doskonała – w pobliżu tylko jeden blok mieszkalny więc zagrożenie hałasem niewielkie (stadion graniczy z osiedlem Koszyka), bezpieczeństwo – teren graniczy z komisariatem policji, możliwość zainstalowania niewielkim kosztem monitoringu.
Ale to tylko takie moje rozmyślania…

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborach.
Grzesiek

PS
Duży plus dla pierwszego, który ma coś do powiedzenia w Naszym mieście za docenienie internetu jako środka dotarcia do mieszkańców naszego Grodu !
Tekst „Głuchołazy na dzikim zachodzie” rewelacja, czekamy na kolejne odcinki :)

kamil
Gość
Wysłany: 2006-11-10, 14:08   Sztuczna murawa?

Witam Panie Janku!

Nie zgadzam się z Panem co do tego, że w Głuchołazach nie jest niezbędna sztuczna murawa. Jest bardzo potrzebna, poniżej pisze dlaczego.

Po pierwsze dlatego, że pomimo znacznie wyższych kosztów budowy, eksploatacja sztucznej murawy jest znacznie tańsza i efektywniejsza. Przecież na Budowe tej murawy pieniądze mozemy pozyskać z zewnątrz, utrzymanie tego co wybudujemy to już będzie "problem" gminy. Niech każdy sam sobie odpowie, czy lepiej wybudowac naturalną nawierzchnię za ok. 100.000 PLN, a potem rok rocznie dokładać do jej utrzymania (etat, wałowanie, dosiewy, system nawadniający, konserwacja na zimę), czy może lepiej wybudować sztuczną nawierzchnię za ok. 1.500.000 PLN, na która większośc pieniędzy uda się pozyskać z Ministerstwa Sportu, Totalizatora Sportowego i Unii Europejskiej (EFRR), ale później ponosić znacznie niższe koszty eksploatacji przy znacznie większym wykorzystaniu murawy.

Po drugie dlatego, że w moim zamyśle nowa murawa nie ma służyć tylko mieszkańcom gminy, tutejszym klubom sportowym i szkołom. Ma ona służyć także, a może przede wszystkim do ściągania na teren gminy klubów piłkarskich, po to aby na nich zarabiać i przez to promować gminę. budowa sztucznej nawierzchni pozwoliłaby na jej eksploatację przez cały rok!! Także przy śniegach po pas. Jest to obecnie pewna nisza w Polsce. Wszystkie liczące się kluby z naszego regiony zimę spędzają w Dzierżoniowie, tylko dlatego, że tem jest taka właśnie murawa i można w zime pograć bezpiecznie w piłkę na równej nawierzchni. My w porównaniu do Dzierżoniowa mamy jeszcze górskie ścieżki, świetna do odbywania treningów kondycyjnych oraz rozwiniętą bazę hotelową. jestem przekonany, że gdyby taka murawa u nas powstała stalibyśmy się w pare lat liczącym się w Polsce ośrodkiem przygotowań piłkarskich.

Po trzecie dlatego, że na murawie naturalnej można grać góra 3 godziny na dobę (każdy kto sie choć troche na tym zna o tym wie), każda minuta dłużej powoduje nieodwracalne straty w stanie murawy, a więc kolejne koszta. Wyobraźmy sobie sytuację, że jedengo dnia gra w Głuchołazach Unia, Polonia i jacyś juniorzy, mamy wówcza spory problem, albo trzeba coś przekładać albo niszczyć murawę. W przypadku sztucznej nawierzchni takiego problemu nie ma, można na niej grać 24 h/d bez żadnych nieodwracalnych zmian, pozostawiając tylko 3 godzinki w tygodniu na tzw. wyczesanie. Więc mogą grać juniorzy, moze grac Unia, może grać Polonia, a po nich może przyjśc jeszcze jakiś zespół będacy w Głuchołazach na obozie(a więc gmina sobie nieco dorobi).

Po czwarte dlatego, że na wynajmie tej sztucznej nawierzchni gmina może nieżle zarobić (ok 300 PLN za godzinę). Naturalnej przy 3 godzinach używalności na dobę raczej nie będzie kiedy wynajmować.

Po piąte dlatego, że przy budowie sztucznej nawierzchni nie ma potrzeby budowy boiska treningowego, bo przecież można trenować na głównej murawie bez uszczerbku dla niej. A to oznacza kolejne oszczędności i brak konieczności wyszukiwania miejsca pod boisko treningowe.

Poza tym powinno się wybudować w gminie conajmniej jedno boisko wielofunkcyjne (duże przy gimnazjum nr 1), bądź dwa mniejsze np. przy LO i SP 2. Niestety obecna kadencja Panie Burmistrzu jest pod względem zatrważająca. Nie dość, że niewiele zrobiono (poza halą, która teraz jest niestety nie w pełni wykorzystana) to jeszcze troche sie pogorszyło (brak bramek przy LO i SP 2, czy nieścieta trawa przez całe wakacje na boisku przy Gim 1.)

Pozdrawiam

Kamil Bortniczuk

Terorysta
Gość
Wysłany: 2006-11-10, 17:50   :/

jak to nie ma miejsca? można podzielić impreze... koncerty w muszli... karuzela na parkingu przed targiem, a gastronomia na rynku- problem rozwiązany...

Fan
Gość
  Wysłany: 2006-11-10, 17:53   

No prosze, jak tu sie ożywiło, coraz bardziej czuć wyścig przedwyborczy :) W mojej opinii te wybory to jednak dobra rzecz, jakby tak robić je co kilka miesiecy lub raz w roku gmiana rzeczywiscie imponowałaby pod każdym względem - ileż tu ludzi do pomocy i ileż inwestycji, planów, i Bóg sam wie czego jeszcze.

Grzesiek 

Wysłany: 2006-11-11, 20:35   Re: :/

Terorysta napisał/a:
jak to nie ma miejsca? można podzielić impreze... koncerty w muszli... karuzela na parkingu przed targiem, a gastronomia na rynku- problem rozwiązany...

To złe rozwiązanie,
idziesz z rodziną: żona, dzieci - dziecko chce na karuzelę czyli na parking, żona chce posłuchać koncertu czyli idziemy do muszli, jak już posłuchamy muzyki trzeba coś zjeść czyli na rynek i tak w kółko…

zawodnikUnii
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 12:01   

Widze że tutaj nagle wszystko ucichło po wyborach!!! Ludzie którzy pisali tutaj roznorodne historie zostali wybrani do rady a teraz chce zobaczyc co tak naprawde zrobicie z tego co mowiliscie o morawie!!! czy doczekamy sie wkocu w glucholazach plyty z prawdziwego zdarzenia czy zakonczy sie tylko na obietnicach??prosze odpisac mi

Kamil
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 12:53   murawa

Witam!
Ze swojej strony jako radny bede zabiegał o realizację remontu stadionu. Osobiście jestem przekonany, że najbardzije słuszne jest zamontowanie sztucznej murawy. Czy uda się coś w tym temacie zrobić, to zależy od większości jaka się w gminie uformuje i od zachowania innych radnych. W każdym razie będę robił co mogę i na pewno nie zapomnę o tym pomyśle.

zawodnikUnii
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 22:34   

Po wyborach temat ucichł o remoncie plyty boiska ale tego mozna bylo sie spodziewac!!!

Gość
Gość
Wysłany: 2006-12-29, 23:56   murawa...

Myśle,że myśl p.Bortniczuka jest bardzo dobra..Sztuczna murawa,dobra sprawa.Jeśli oczywiście jak wszystko pójdzie po mysli i bedzie to tak wygladalo jak przedstawil nam pan bortniczuk bedize idealnie...Wydaje mi sie ze o wiele lepsza sprawa jest sztuczna murawa niz nastepna hala sportowa przy LO..Sam bylaem na stadionie w Mikulovicach i na wlasne oczy widzialem sztuczna murawe i powiem szczerze ze do naprawde dobry pomysl...Jesli jeszcze przy tym glucholazy maja zarobic to super......ale nie wiem czy sie uda..MAM NADZIEJE

pOzdrawiam:)

Fan
Gość
Wysłany: 2007-01-05, 13:48   

Witam wszystkich a zwłaszcza tych "naszych" dzielnych i tak wiele obiecujących działaczy miasta. Pragne przypomnieć ze mamy styczeń 2007 i sprawa boiska gdzieś nam się rozmyła, a przecież tyle było obietnic. Zespoły Unii i Polonii zaczynają pomału przygotowania do sezonu jednak dalej nie mają gdzie grać. Do zespołu Unii dołączyło kilku nowych zawodników, którzy wcześniej grali w szeregach lokalnego rywala wiec jest realna szansa pokusić sie o dobry wynik bo chlopaki tracą tylko 9 pkt. do 2 drużyny która jest premiowana awansem. Natomiast szanowny Pan Burmistrz jak narazie nic w tej sprawie nie zrobił, chyba tylko to, że zadbał o swoją kieszeń, wnosząc o podwyższenie swojej pensji o 1000 zł. Swoją drogą, ciekawe za co ta podwyżka??? Za to że ludzie mu zaufali i wybrali go ponownie, czy może za to, że to bardzo ciężka praca i postanowił, że jednak pragnie zarabiać więcej. Zauważmy, że przed wyborami został wyremontowany zdrój, ale pora odpowiedzieć sobie na pytanie, "czy to było zrobione na pokaz?" tuż przed wyborami, ponieważ wtedy ludzie pamiętają i być może docenią. Docenili. Teraz czekamy na coś w zamian. Inną sprawą jest turniej halowy. Prawda jest taka, że gdyby nie pierwszy turniej zorganizowany nie przez władze miasta, tylko przez chłopaków z Unii, to wątpie czy ktokolwiek wpadłby na pomysł, żeby wykorzystać nową halę. Znając życie to pewnie nie. Ponadto, Pan Ćwiek zobowiązał się zrobić coś w sprawie boiska i jak narazie nie mamy niczego konretnego, Panie Janku do dzieła. Liczymy na Pana, i liczymy że przed rozpoczęciem sezonu pewne fundamentalne sprawy będą przedstawione.
Pozdrawiam.

mopsik
Gość
Wysłany: 2007-01-10, 21:45   no cuz

styczeń z tego co wiem tylko Kamil Bortniczuk coś probował zrobić w związku ze stadionem no i poparł go pan Stychno szkoda Panie Ćwiek szkoda... ostatni raz zapewne uwierzyliśmy w kiełbase wyborczą

zawodnikUnii
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 22:58   Stadion

Czyżby pan Jan Ćwiek zapomniał o tym co miał zrobić o naszym spotkaniu!!! Czyżby znowu były to tylko puste słowa rzucone w strone nasza!!! Chcialbym przynajmniej sie cos dowiedziec czy bedzie sprawa z naszym boiskiem czy wogole mamy o tym zapomniec niech pan cos wkoncu napisze a nie nagle pan zaniemowil !!!!

kamil
Gość
Wysłany: 2007-01-22, 14:58   

Nie denerwujcie się tak. Z tego co mi na dzisiaj wiadomo są duże szanse na remotn stadionu (nie tylko murawy ale też bieżni i szatni) zgodnie z propoztycją którą złożyłem na sesji budżetowej. W połowie roku Remotn zostanie wpisany do programu inwetsycyjnego gminy. Wcześniej musi zostać oszacowany koszt remontu i jego szczegółowy zakres. Oczywiście murawa nie zostanie zrobiona w 2007 roku, bo nie da się juz tego wszystkiego domknąć. Ale rok 2008 jest całkowicie realny i całkowicie realna jest sztuczna murawa, tartanowa bieżnia, oświetlenie pozwalające trenowac wieczorami, ogrodzenie zewnętrzne i szatnie. Są na to pieniądze w RPO na lata 2007-2013. Ja jestem optymistą. Troche cierpliwości.

zenek z podlesia
Gość
Wysłany: 2007-02-15, 01:06   

Panie Kamilu jezdem za Panem !!!

Zdzichu z Konradow
Gość
Wysłany: 2007-02-15, 01:12   

i jo tyz panie Kamylu, razem z Zynkiem w pelni popyramy pana dzialania w tej kwestii

Odpowiedz do tematu